В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Съпричастна ли е България към бедстващите от Ирма

Проф. Иван Тодоров, почетен консул на Антигуа и Барбуда в България, В развитие, 21.09.2017

Проф. Иван Тодоров, почетен консул на Антигуа и Барбуда в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Иван Тодоров, почетен консул на Антигуа и Барбуда в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

95% от сградите в Барбуда са разрушени и не са годни за обитаване. Това каза почетният консул на Антигуа и Барбуда в България проф. Иван Тодоров, който откри дарителска сметка за събиране на средства за възстановяване от вредите, нанесени от урагана „Ирма“. За бедствието той коментира в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Ирма удари най-силно именно Барбуда, достигайки пориви на вятъра от 406км/ч. Съчетанието между силния вятър и водните потоци, удрящи със същата сила, за съжаление помете един невероятно красив карибски остров“.

По думите му хората масово биват извеждани от там, защото мястото не е годно за живеене и тепърва ще се възстановява.

„Според министър-председателя на Антигуа и Барбуда щетите са за над 150 млн. долара“.

Проф. Тодоров посочи, че ако не се помогне на бедстващите, моментът е идеален да плъзнат зарази и затова в цял свят хората се стараят да им помогнат.

„На първо място те ще си претърпят загубите.Туризмът ще пострада и бъдещите приходи няма да са толкова големи“.

Той обясни, че са унищожени не само домовете, а цялата инфраструктура - училища, електроснабдяване, водоснабдяване, канализация.

„Все едно е изметен острова. Всичко това тепърва трябва да се възстановява“.

Почетният консул информира, че до момента са събрани над 100 хил. лева в България и увери, че всичко до стотинка ще отиде в сметката на Министерството на външните работи на острова.

„Неочаквано за мен има интерес и много известни хора ми се обадиха, направиха дарение. Не е въпросът за количеството пари, всяка малка помощ е ценна, защото това са пари за бедстващи хора“.

Какво не знаем за Антигуа и Барбуда?

 

Последни новини
Още от В развитие