В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Акциите и Forex - едни от най-важните пазари, които ще следи Фед

Елена Шулятиева, старши икономист за САЩ в Bloomberg Intelligence, В развитие, 21.09.2017

Измина повече от десетилетие от началото на програмата на количествените улеснения и доходността по облигациите се намали, цената на акциите се увеличи, а доларът чувствително намаля. Трудно е да си представим, че затягането няма да предизвика обрат в този тренд.  Това каза Елена Шулятиева, старши икономист за САЩ в Bloomberg Intelligence, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Естествено е да очакваме намаляване на цените на акциите, поскъпване на долара и обратна реакция при облигациите".

Прогнозите в САЩ все още са за покачване на лихвите проценти през декември, но Фед на практика изглади очакванията за покачване на лихвите, като елиминираха едното покачване през 2019 и в средносрочен план смъкнаха траекторията на повишаване на лихвения процент.

"Смята се че тази траектория на повишаване на лихвените проценти ще бъде изгладена дори още повече при следващите срещи на Фед".

Какви са буферите, с които Фед разполага? Как ще маневрира в политическите си ходове Федералния резерв и какви са бъдещите й евентуални стъпки? Какви ще бъдат приоритетите на Фед и след изтичането на мандата на Йелън? Ще бъде ли стабилността на долара един от факторите, изкъсо следени от Фед?

Последни новини
Още от В развитие