В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

За да стане още по-притегателен курорт, Банско трябва да развива инфраструктурата си

Георги Икономов, кмет на Банско, В развитие, 20.09.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причините Банско да заеме седмо място в класацията на Daliy Mail на 15-те най-добри ски курорта в света се крият в добрата храна, добрите цени, красивата природа, духът, който носим като курорт. Според британското издание също така бързо се достига до планината и имаме достатъчно съоръжения.

Това каза в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова кметът на град Банско Георги Икономов.

„За съжаление обаче, в сравнение с курорти като тези в Австрия и Швейцария например, които имат по 500-600 км писти, ние имаме едва 70 км, което е много малко. Именно малката инфраструктура е основния ни недостатък“, изтъкна градоначалникът.

По думите на Икономов дебатите и протестите против построяването на нов лифт в Банско са влезли в един порочен кръг, като се подновяват преди началото на зимния сезон, а лятото стихват, докато броят на туристите и респективно огромните опашки до старите съоръжения продължават да растат.

Според него новият Общ устройствен план (ОУП) на Банско е изключително рестриктивен, като строителството е позволено само в рамките на застроените до момента територии, като се толерира изграждането на сгради от обществено значение.

„Имаме потенциал да се предвижим много по-напред в подобни проучвания, но за това това трябва да се изградят нови съоръжения, нов кабинков лифт, иначе ще забуксуваме, докато нашите съседи се развиват стремително“, посочи кметът на курортния град.

На какво се дължат очакванията за ръст в рамките на около 15% през новия зимен сезон в Банско?

 

Последни новини
Още от В развитие