В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българските приоритети по отношение на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020

Таня Дъбнишка, изп. директор на АЗПБ, и Мариана Кукушева, председател на УС на НБСХС, В развитие, 20.09.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 5-те сценария за бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), предложени от ЕК, най-благоприятен за България, но не само, е сценарият „Повече Европа за единна Европа“. Това е така, защото страни като България и Румъния, присъединили се най-късно към ЕС, имат да извървят дълъг, нелек и сериозен път, за да достигнат европейските нива. И то да го извървят с бързи крачки.

Това коментира във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова изпълнителният директор на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) Таня Дъбнишка. Гост в студиото бе и председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Припомняме, че над 30 организации от всички сектори в селското стопанство се подписаха под Позицията на земеделската общност в България относно бъдещата Общa селскостопанска политика след 2020. Зад документа, внесен в правителството, застават основните организации на производители, организации от преработвателната индустрия, представители на синдикатите и научната общност.

Базисни приоритети на България следва да бъдат недопускането на орязването на финансирането на ОСП след 2020 и прехвърлянето на по-голяма финансова тежест към отделните страни членки, поради факта, че всяка държава има различни възможности, посочи още Дъбнишка.

По думите на Марияна Кукушева уникалността на внесената обща позиция е, че тя изключва възможността срещу правителството да излязат различни земеделски производители, тъй като вече е постигнат консенсус в агросектора. Това от своя страна пък дава свободата на кабинета да използва свободно всички инструменти на дипломацията, за да защити по най-добър начин българските интереси.

Друга основна цел, очертана от гостите в студиото – преработване, осъвременяване, вкарване в адекватна обвивка на Общaта селскостопанска политика на ЕС след 2020 поради факта, че досега програмата е била формирана от големите и богати страни членки на ЕС, като за малките такива като България например, е трудно да влязат в „кройката й“.

На кои други държави от ЕС може да разчита България за преследване на гореизложените цели?

Какви следва да са останалите основни приоритети, залегнали в ОСП след 2020?

 


 

Последни новини
Още от В развитие