В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Български електромобил – дело на студенти от ТУ

инж. Пламен Пунов, преподавател в ТУ-София, В развитие, 19.09.2017

Възможно е с 1 куб. метър водород да се изминат над 200 км. Това заяви инж. Пламен Пунов в интервю на бизнес редактора Таня Харизанова за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Инж. Пунов е преподавател в Техническия университет в София и е капитан на отбора, разработил електромобил за състезанието Shell Eco-marathon. Отборът е отбелязал 6 класирания, три от които на престижното второ място.

„Нашият отбор участва в категорията "Градски тип" автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка. В случая водородът се използва като гориво в горивната клетка, която произвежда електричество, след което електричеството задвижва електродвигателите на нашия автомобил“.

Пунов обясни, че съгласно регламента, победител в състезанието е отборът, който измине най-дълго разстояние с 1 куб.метър водород, като по регламента всеки един от автомобилите трябва да измине 10 обиколки на пистата - това се равнява на приблизително 16 км.

„Измерва се разходът на водород за това разстояние и се преизчислява към изминато разстояние с 1 куб. метър водород. Средната скорост на автомобилите в състезанието е от порядъка на 25 км/ч. Ето защо е възможно дори с такова малко количество енергия да се изминат над 200 км“.

По думите му движението с тази кола из града е на практика възможно, но законодателството не би го позволило, тъй като автомобилът не е съобразен с изискванията към безопасност на нормалните автомобили.

„Тук целта е по-скоро студентите да могат да приложат на практика идеите, които имат за намаляване на теглото на автомобила и за използване на нови технологии“.

Валери Трифонов, студент от ТУ-София и част от екипа, от своя страна сподели мотивите си за участие:

„Това което ме привлече в екипа е, че имам възможност да се запозная от по-близо с управлението на електродвигателите, технологиите и възможността да се изпитват нови идеи“.

Той каза още, че бъдещите му планове включват преподаване и оставане в изследователската сфера.

Готова ли е автомобилната индустрия за коренна промяна в задвижването на автомобилите? Какъв е автомобилът на бъдещето?

 

Последни новини
Още от В развитие