В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България е перла в короната на софтуерните решения на Балканите

Даниела Анева, Endava, В развитие, 18.09.2017

Еndava избра София, тъй като тя предлага една голяма палитра от професионалисти в ИТ сектора. Това каза Даниела Анева, и.д. управляващ директор на новия централен офис на Endava, който се открива днес в София, в интервю на бизнес редактора Таня Харизанова за предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

„Софтуерните разработчици в България имат уникални умения – те са много гъвкави и в същото време познават различни технологии. Това ни дава възможност да се разрастваме бързо и да даваме възможности за развитие на много хора“.

По думите ѝ софтуерните разработчици в България имат умения в различни технологии.

„Те много често познават не само една профилирана технология, но и се фокусират върху различни други“, посочи тя.

Според нея това, което прави софийския пазар специфичен и желан от инвеститорите, е комбинация от меките умения на служителите /лидерски качества, умения за комуникация, представяне на съответните продукти пред клиентите/ и техните технически умения, което е „уникално и изключително ценно“.

“Endava открива своя офис в България днес в „Милениум Център“ на два етажа. Ние в момента сме с 80 човека екип, като плановете ни са до юли 2018 да бъдем около 160-180, а след около 3 години да сме 360-400 човека“.

„Нашата инвестиция с офисите включително е около 1 млн. лв.“, обясни управляващият директор на офиса. 

Що се отнася до факта, че стратегическите интереси на Endava за разработка на софтуерни решения са в България, Румъния, Сърбия, Македония и Молдова, Анева заяви:

„Целият регион има изключително добри специалисти, но България е малко по-различна, тя е може би перлата в короната на този регион, защото е и в ЕС, което дава една допълнителна възможност. А и нашите клиенти понякога предпочитат да работят с компании, които са в ЕС - това ги улеснява откъм стандарти на продуктите и услугите, които получават. В същото време улеснява полети, транспорт, посещения към нас и обратно, визов режим и т.н.“

Тя допълни още, че в последните години компанията до голяма степен е изравнила нивата на възнагражденията със Западна Европа.

„Например в момента назначаваме един софтуерен специалист, който идва от САЩ в България на наше ниво възнаграждение. Което не е някакъв вид изключение на пазара“.

 

Последни новини
Още от В развитие