В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Британската икономика ще пострада сериозно при крах на преговорите за Brexit

Джейми Мъри, главен икономист на Bloomberg Intelligence за EMEA, във В развитие, 15.09.2017

Големият риск за Великобритания е ако преговорите за Brexit пропаднат страната ще изживее изключително труден период за икономиката си и безработицата ще се увеличи значително.  Това каза Джейми Мъри, главен икономист на Bloomberg Intelligence за EMEA, в предаването В развитие на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Шансовете Централната банка на Великобритания да вдигне лихвите през ноември се повишиха значително. Банката говори за скок на лихвите за пръв път от десет години, защото вътрешната икономика расте сериозно и банката смята, че ако не вдигне лихвите инфлацията ще надмине целевите равнища, каза Мъри.

"Инфлацията се покачва доста бързо във Великобритания и причината за това е, че обменният курс спадна и лирата е много по-слаба, спрямо останалите валути. Това увеличава цената на вноса, което ускорява инфлацията, но това няма да продължи вечно, но мисля, че ще задържи инфлацията над целевите нива поне още за една година".

Безработицата във Великобритания, която спада през последните няколко години, е на най-ниското си ниво за последните 14 години, но най-вероятно прогнозата ще се промени, каза гостът. "Причината е загубата на увереност след вота за Brexit. Това ще покачи леко безработицата, което значи, че жизненият стандарт на британците спада".

Как изглежда като цяло трудовият пазар на Великобритания към момента? Кои сектори на британската икономика ще пострадат най-много от спирането на притока на мигранти от Европа? Как се промениха макроикономическите индикатори на Великобритания от вота за Brexit до сега? 

 

 

Последни новини
Още от В развитие