В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Шефът на Hellenic Petroleum: Ако има хъб на Балканите, той най-вероятно ще е в България

Григорис Стергиулис, главен изпълнителен директор на Hellenic Petroleum, В развитие, 13.09.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Времето тече и сме осъзнали, че повече не можем да разграничаваме отделните енергийни източници – петрол, газ, ядрена електроенергия, водни електроцентрали, възобновяемите енергийни източници. Това е смес от неща. Считам, че зад тази първа дискусия на форума в Александруполис (на който участваха енергийните министри на България, Гърция и Сърбия, както и представители на САЩ – бел.ред.) изпъкна фактът, че говорим за Балканско енергийно обединение.

Това каза в интервю за Делян Петришки, излъчено във „В развитие“, главният изпълнителен директор на Hellenic Petroleum Григорис Стергиулис.

„Не очаквам внезапна промяна в потреблението на газ, но очаквам растяща промяна в търсенето. Съгласно нашите изчисления и пазарни проучвания газът ще измести въглищата, фосилните изкопаеми, до броени години. Тук разбирайте основно въглищата. След 2025 някои от най-големите производители на електроенергия на въглища ще преустановят работа и те ще бъдат заменени от газа. Цялата тази подготовка на инфраструктура е заради предстоящата промяна“, допълни той.

Не очаквам газът да бъде използван като гориво за транспорта или от домакинствата. Количествата за това ще бъдат много ограничени. Основната промяна ще е в посока производството на електроенергия“, посочи още Стергиулис.

„В наши дни разполагаме с общи енергийни продукти. Това ще рече газ, петрол, възобновяеми източници и прочие, които постъпват в една и съща кошница. В момента имаме конкурентни цени, кошницата бавно става много конкурентна. Вземете например плаващия терминал в Александруполис, втечненият природен газ ще идва основно от САЩ. А колко далеч са САЩ? Много далеч, но на конкурентна цена“

Акцент бе сложен и върху проекта за газоразпределителния център „Блакан“, който бе поставен сред главните приоритети на кабинета в сферата на енергетиката.

„Александруполис е по-близо до България, отколкото до Атина. Така че ако ще има хъб в региона, най-вероятно той ще бъде в България“, посочи главата на Hellenic Petroleum.

В продължението на разговора въпросът бе още по-обстойно разгледан през призмата на дейността на най-голямата енергийна компания на Балканите – Hellenic Petroleum.

 

Последни новини
Още от В развитие