В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има ли забавяне на пазара на имоти в България през 2017

Александър Бочев, В развитие, 13.09.2017

През последните месеци има признаци на забавяне на пазара на недвижими имоти, но това се случва не по отношение на броя сделки. По-скоро се забавя растежа на цените. Това каза Александър Бочев от Националното сдружение Недвижими имоти в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов."Това е естествен процес и най-доброто състояние на пазара е, когато имаме равновесие между очакванията на купувачите и очакванията на продавачите на имоти. Пазарът навлиза в много добър цикъл на своето развитие". 

"2017 все още не е свършила, но ако трябва да я сравняваме с предходни години, не бих казал, че по отношение на имотния пазар се отличава по нищо от цялостната икономическа картина в България, а и в Европа и света. Знаете, че икономиката се развива циклично - имаме цикли на спадове и такива на подем. В момента се намираме в един такъв етап на икономическия цикъл". 

Имотният пазар наистина се съживи през последните няколко години и това доведе до покачване на цените на имотите, каза гостът. "Предпоставките са няколко, но основните са на първо място цените на имотите през 2014 достигнаха нива с около 40-50% по-ниски в сравнение с 2008. Това ги направи достъпни за много повече хора и желани като покупка. На второ място - банките занижиха чувствително лихвите по депозитите. Не на последно място спада на лихвите по кредитите осигури и по-достъпен финансов ресурс за покупка на имоти".

Кога българският имотен пазар ще стане спокоен и равновесен?

Последни новини
Още от В развитие