В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Промените в такса смет – гледната точка на местната власт

Хасан Азис, кмет на Кърджали и зам.-председател на Национално сдружение на общините в Република България, В развитие, 11.09.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на обществено-политическия сезон темата за промените в такса „смет“ бе поставена в центъра на вниманието. Неправилно е обаче насочването на вниманието изцяло към общините и внушението, че има конфликт между тях и бизнеса. Местната власт и бизнесът по-скоро са партньори, които могат да решават заедно проблемите.

Това заяви в ефира на „В развитие“ с водещ Велко Каменов кметът на град Кърджали и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Хасан Азис.

Какви са решенията на казуса

Според законодателя има три варианта за решение на казуса – такса „смет“ да се изчислява въз основа на живеещите в даденото жилище, на база броя съдове и честотата на сметоизвозване, както и на база количество отпадъци.

По мнението на госта в студиото обаче и трите варианта имат недостатъци – първият заради несъответствието с броя хора с адресна регистрация в населеното място и реално живеещите там, вторият – защото не може да се гарантира реално отчитане на броя на живеещите и на генерирания отпадък, а третият – поради невъзможността за контрол на съответствие между заявеното количество отпадъци от едно домакинство и реалното такова.

И в момента бизнесът има възможност да плаща не на база площ, а на база заявени съдове на територията на предприятието, каза Азис, давайки пример с завод от Кърджали с площ от 14 хил. кв. метра, който, ако бъде таксуван на база площ, би плащал по 130 хил. лева месечно, а реално плаща по 3 хил. лева.

„Подкрепяме европейския принцип, че замърсителят трябва да плаща“, заяви госта в студиото.

По думите му измененията в закона чисто технически няма как да бъдат приложени в срока, заложен от кабинета – 2019, като най-рано това би могло да стане през 2020. Преди приемането на промените също така следва да се проведе информационна кампания за гражданите и бизнеса, както и да се организират дебати между всички заинтересовани страни – изпълнителна и местна власт, работодатели, граждани, НПО и др., посочи още кметът на Кърджали.

 

Последни новини
Още от В развитие