В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Втората за годината грешка в състава на SOFIX не повлия на инвеститорите на БФБ

Веселина Василева, Investor.bg, В развитие, 08.09.2017

Петъчната сесия на БФБ започна с нов състав на SOFIX, като вчера ръководството на борсата съобщи за рокади в четири компании, които в последствие се оказаха три. Малко след началото на търговската сесия търговията с акции на две от тези компании - Неохим иТрейс Груп Холд бе прекратена. Извърши се повторна класация на компаниите в индекса поради допусната грешка часове след публикуването на първоначалната класация,като Неохим остана в индекса, а Трейс Груп Холд бе извадена.

Това обобщи в студиото на „В развитие“ с Велко Каменов борсовият журналист от Investor.bg Веселина Василева.

Замесен във втората поред грешка в изчисляването на SOFIX за годината се оказа и първият у нас борсово търгуван фонд. „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF притежава 17 749 акции на Неохим към 7 септември на стойност 922 948 лв. Днес има сделки за 12 480 броя акции на Неохим, като е възможно част от тях да са от тези 17 749 на ETF -а. Ако това се потвърди, грешката на БФБ може да се окаже "солена" за фонда, който би могъл да поиска отмяна на сделките“, написа в своя материал в Investor.bg по-рано днес Василева.

В последвало интервю за икономическия сайт един от управляващите партньори в Expat Capital Николай Василев обаче не даде информация дали фондът е продавал акции на „Неохим“.

В последствие пък от думите на шефа на БФБ Васил Големански пък се разбра, че ще има компенсация за всеки, който се почувства ощетен от грешката, се разбра от думите на Василева във ефира на „В развитие“.

Реакцията на пазарните играчи

„Като цяло реакцията на инвеститорите не бе отрицателна. Според анализаторите фундаментът зад ръста на SOFIX като добрите данни, идващи от компаниите в него, добрите финансови резултати и т.н., остава“, каза журналистът.

„SOFIX приключи деня със съвсем лек спад от 0,05%, като останалите индекси са нагоре. Очакванията са ръстът на индекса да продължи“, посочи Василева.  

 

Последни новини
Още от В развитие