В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Синдромът на професионално прегряване – причини и последствия

Анелия Горгорова, член на УС на БАУХ, и Томчо Томов, ръководител на НЦУК към БСК, В развитие, 06.09.2017

Анелия Горгорова, член на УС на БАУХ, и  Томчо Томов, ръководител на НЦУК към БСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анелия Горгорова, член на УС на БАУХ, и Томчо Томов, ръководител на НЦУК към БСК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Само около 6% от компаниите, предимно с международно участие, имат развити политики и системи за управление на стреса на служителите. Това коментира ръководителят на Националния център за управление на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„В съвременния свят, в който всичко се променя динамично, напрежението е много високо в почти всички индустрии и този проблем е много сериозен. За съжаление обаче той се подценява“.

По думите му работодателите ежегодно губят около 80 млн. лева, но не могат да се изчислят загубите по отношение на напрежението, демотивацията и честите конфликти.

„Болничните при стрес са много по-продължителни и са в основата и на други заболявания“.

Той допълни, че обикновено служителите, които са поставени в такава ситуация, започват да се обезверяват, да се насочват към себе си, да подценяват своите възможности.

Анелия Горгорова, член на Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), от своя страна посочи, че едно от най-големите предизвикателства пред работодателите ще се окаже освен подбора и задържането на служителите.

Тя смята, че при наличие на неструктурирана и бързо променяща се работната среда, се наблюдават специалисти, които прегряват, от всички сектори.

„Когато служителят няма мотивация и не се чувства добре на работното си място, при всички положения спада ефективността му. Това влияе и на вътрешната атмосфера, и на ефективността на екипа/ цялата компания“.

Очаквайте видео с целия разговор! 

Последни новини
Още от В развитие