В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отказват ли българските преработватели да купуват родни праскови

Живка Гроздева, Асоциация на овощарите в България, и Димитър Кънев, оперативен директор на Фрукто-Сливен, В развитие, 04.09.2017

Българските преработватели отказват да купуват родни праскови. Това обяви членът на УС на Асоциацията на овощарите в България Живка Гроздева в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

По думите ѝ през тази година в Гърция има свръхпроизводство на компотни праскови. "Поради климатичните условия там те зреят по-рано и преработвателите в България имат възможност да ги закупят и да ги преработят преди узряване на българската продукция", коментира тя. 

"Изкупуваме от всеки един производител, който отговаря на качествените критерии, които имаме", коментира от своя страна оперативният директор на Фрукто-Сливен Димитър Кънев. 

На този етап 30% от нуждите на Фрукто-Сливен са задоволени чрез българска продукция. Неговото предприятие има нужда от 10 хил. тона годишно, а българските производители не могат да предложат повече от 5 хил, сподели още той. 

"Приоритет за предприятието ни е българската суровина, тъй като в Гърция имаме транспортни разходи от 0,08 до 0,10 лв", допълни Кънев. 

Последни новини
Още от В развитие