В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

80% от търговията на Северна Корея се осъществява с Китай

Д-р Асен Асенов, Американския университет във Вашингтон, В развитие, 04.09.2017

Над 80% от търговията на Северна Корея се осъществява с Китай – и внос, и износ. Това коментира преподавателят по икономика в Американския университет във Вашингтон д-р Асен Асенов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Доналд Тръмп оказва натиск върху Китай, така че да възпре севернокорейския лидер, но Китай има много лостове, най-важният от които е търговията със Северна Корея“.

По думите му една от отличителните черти на китайската външна политика е нейната ориентация към дългосрочните цели на Китай. Като такава цел Асенов посочи недопускането на рязко разпадане на режима, което да доведе до едно многомилионно нахлуване на имигранти от Северна Корея.

„Другата цел е ако се стигне до разпадане на Северна Корея и обединяване с Южна Корея, да се изясни при какви условия – дали американските войски ще бъдат вече не само в Южна Корея, но и на границата с Китай“.

Той допълни, че съществуват множество разногласия относно американската база в Южнокорейско море и дали да бъдат наложени санкции на Китай.

„Не само вътрешнополитически, но и стратегически цели са тези, които карат китайския президент и лидер да бъде изключително деликатен в тази ситуация“.

Защо военното разрешаване на проблема е немислимо? 

 

Последни новини
Още от В развитие