В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Иновативно българско туристическо приложение в европейски конкурс

Иван Димитров и Юлиян Сапунджиев във В развитие, 30.08.2017

Българският стартъп App Lighthouse е сред номинираните финалисти в категорията "Интернет на нещата" в конкурса Central European Startup Awards. Националните победители за България ще бъдат обявени на специална церемония на 25 септември. Варненската компания предлага иновативен, интерактивен градски пътеводител, който предоставя информация за туристически, културни, спортни, търговски обекти и събития във Варна и региона. 

Апликацията се базира на бийкън технологията. Бийкъните са малки устройства, които работят на батерия години и не изразходват много енергия. Както фарът в морето показва пътя на хората, така и бийкъните се свързват с телефона и уведомява хората, че са наблизо до определен обект. Това каза съоснователят на приложението App Lighthouse Юлиян Сапунджиев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. По думите му идеята на апликация е, дори да не е активна, когато си близо до обозначен с бийкън обект, да получаваш съобщение. Чрез него може да се получи визуално съдържание с кратък тест, който да укаже какво е мястото. "Има и допълнителни бутони, за да продължиш да четеш, ако ти е интересно, както и 360-градусов изглед на мястото". 

"Статистиката, която събираме по никакъв начин не нарушава правата на потребителя. Ние не събираме персонална информация за него. Информацията, която събираме е къде се струпват повече хора и кое място в града е по-интересно. Това се прави единствено с цел да разберем какво може да се подобри в градската среда", добави съоснователят на App Lighthouse Иван Димитров. 

Приложението е на четири езика -  български, английски, руски и немски, каза Сапунджиев. "Езикът, на който е настроен телефонът, е и езика, на който ще се покаже апликацията". "Залагаме на бизнеса, който би искал да достигне до туриста или до жителя на града. По този начин се монетаризира идеята, защото приложението е безплатно". 

Последни новини
Още от В развитие