В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Готова ли е Германия да задълбочи интеграцията в еврозоната

Таня Минчева във В развитие, 29.08.2017

Спокойна и вдъхваща доверие и самочувствие, че ще спечели четвъртия си пореден мандат на 24 септември, отпочинала след лятната си ваканция, канцлерката Меркел се представи много убедително на днешната си пресконференция и отхвърли обвиненията, че сегашната предизборна кампания била скучна и безинтересна. Това каза журналистът от Бон, Германия, Таня Минчева в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Минчева коментира традиционната си лятна пресконференция на Ангела Меркел, в която германският лидер отправи ясни послания по-малко от месец преди изборите, които са решаващи за нейната политическа кариера.

"За мен предизборната кампания е вълнуваща и интересна. Не е нужно една кампания да е добра само ако хората се обиждат и ругаят един друг".

Меркел наблегна на бежанската криза, на отношенията с Русия и с Турция, на проблемните въпроси с Полша, каза събеседничката. "Много голямо внимание обърна Меркел на идеята на финансовия министър Шойбле спасителният фонд на еврозоната - европейският стабилизационен механизъм EСM да бъде превърнат в европейски валутен фонд и да бъдат предоставени повече възможности на ЕС да решава собствените си проблеми". 

Гостенката уточни, че според анализаторите на днешната пресконференция Меркел е одобрила идеята за създаване на европейски валутен фонд и учредяване на пост министър на икономиката и финансите на еврозоната. "Това означава готовност на Германия да задълбочи интеграцията в еврозоната, за което настоява и новият президент на Франция Макрон". 

Какво показват резултатите от проучванията и какви са шансовете на Меркел за четвърти мандат? 

 

Последни новини
Още от В развитие