В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отношенията между Турция и Европейския съюз остават на ръба на бръснача

Мехмед Юмер във В развитие, 28.08.2017

Мехмед Юмер, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мехмед Юмер, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това което виждаме днес, произтичащото напрежение, от острата риторика на турските лидери, няма да играе положителна роля върху турската икономика. Това каза журналистът Мехмед Юмер в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

"Думите на Ердоган гастарбайтери да имат едно наум, когато гласуват, особено за партията на Меркел и Шулц, породиха остро напрежение между двете страни. От друга страна Меркел имаше по-рано едно изказване, което доста сериозно засяга интересите на Турция. Тя каза: "Няма да преразгледаме актуализацията на митническия съюз". А Турция е негов член от 21 години".

От една страна имаме една намеса на турския президент във вътрешните работи на Германия, от друга страна реакцията не закъснява, обобщи гостът. "Забележете, че с Германия, даже и с целия ЕС, външнотърговският оборот на Турция е 150 млрд. долара с тенденция да се достигне до 300 млрд. долара. Така че актуализацията на митническия съюз сериозно ще повлияе. За сега Турция се стреми да договори в тази актуализация да се включи и сегмента земеделие. При тези условия, както се развиват отношенията между Анкара и Берлин, тази договореност няма да успее. Не всичко, разбира се, зависи от Германия, но тя ще има решаващата дума за актуализацията на митническия съюз".

Последни новини
Още от В развитие