В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Чука ли на вратата на България и темата за данъчна хармонизация на ЕС

Адв. Емил Георгиев във В развитие, 25.08.2017

За нас, юристите, сделка означава сключване на договор. Това, което видяхме днес на срещата между Борисов и Макрон, бе максимум изговаряне на писмо за намерение - много конкретен Еманюел Макрон относно неговия т.нар. кръстоносен поход срещу т.нар. социален дъмпинг, но изключително мъгляви бяха насрещните действия, които той предложи на своите български колеги. Това каза адв. Емил Георгиев от Либерални идеи за България и Европа в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Макрон заяви, че Франция ще подкрепи волята на България да се присъедини към Шенгенското споразумение. Това е така. Ние твърдим, че имаме воля, твърдим, че технически сме изпълнили едва ли не всичко, но имаме най-големия проблем, който тепърва предстои да решим. Това е проблемът с правоприлагащата система - с правосъдието, със съдилищата, с прокуратурата".  

Никъде днес не се спомена мониторинговия доклад, който ние получаваме от време на време, но той е пряко свързан с нашето членство в Шенген, каза Георгиев. "Ние не трябва да си правим никакви илюзии, че без да направим напредък там, без да направим няколко лъвски скока, ние нямаме никакви шансове за Шенген". 

"Смятам, че днес Бойко Борисов предаде интереса на всички български граждани, които работят изпратени като командировани служители в рамките на своите фирми. Не става въпрос за нашите сънародници, които са отишли самостоятелно, за да работят във Франция. Говорим за онези хора, които са изпратени в рамките на някакъв икономически организъм, на някаква компания, която или е спечелила поръчка в друга държава членка или по друга линия. Те са изпратени като български служители и попадат под закрилата на българското законодателство".

Това намалява шансовете на българските граждани да бъдат конкурентоспособни на трудния трудов пазар в Западна Европа, категоричен бе гостът. "Това е една мярка, която води до протекционизъм. Това е едно опасно развързване на фльонгата на кутията на Пандора, защото така, както си говорим за социален дъмпинг и в момента обсъждаме осигурителни ставки, следващата тема може да бъде данъчната хармонизация на ЕС".

 

 

Последни новини
Още от В развитие