В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои са законовите промени, засягащи инвестиционните посредници

Николай Ялъмов, предс. на СД на Капман Холдинг, В развитие, 23.08.2017

Предстои да влязат в сила промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа и в Закона за пазарите на финансовите инструменти. Тези промените са изцяло имплементирани от европейските директиви, свързани с MiFID II.Това каза председателят на Съвета на директорите на Капман Холдинг Николай Ялъмов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Ялъмов тези промени имат и положителни, и негативни страни.

Той посочи, че се разширява изискването за надграждане на познанията на инвестиционния посредник.

„Още при първоначалното стъпване на клиента във взаимоотношение с инвестиционния посредник, посредникът трябва да го характеризира като типаж инвеститор – дали е с рисков или нерисков профил, какви са му знанията и уменията, има ли опит в инвестирането. Съответно да съобрази и препоръките си с това към конкретния клиент“.

По думите му промени има и в отчетността на инвестиционния посредник към националните регулатори.

„Увеличава се многократно тежестта на информацията, която трябва да бъде подавана. Дори вече се описва начин, по който борсата трябва да получава информация за конкретните клиенти на инвестиционния посредник -  това според нас е малко прекалено, тъй като едно от основните изисквания във всеки бизнес е бизнес тайната между клиента и обслужващата го компания“.

Ялъмов допълни, че има възможност в законодателството, когато един малък инвестиционен посредник няма дейност, да може да замрази лиценза си.

 

 

Последни новини
Още от В развитие