В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Минималната заплата трябва да бъде функция на средната такава в секторите и регионите

Румен Атанасов, член на Националния съвет на АИКБ, В развитие, 22.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нелогично е да има еднаква минимална работна заплата за цялата страна и за всички сектори, които са твърде различни по тяхната успешност и конкурентноспобност, респективно и по нивата на заплащане.

Това коментира във „В развитие“ с Велко Каменов членът на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Атанасов.

„Разговорът за определяне на минимална работна заплата трябва да бъде провеждан секторно, по браншове. Също така МРЗ не трябва да е изходна точка, а следва да бъде функция на средната работна заплата, която е най-обективното мерило за развитието на развитието на икономиката“, посочи още гостът в студиото.

„Има сектори, в които МРЗ не е никакъв проблем. Но проблемите се крият не толкова в секторите, колкото в регионите в страната. Има такива, в които минималното възнаграждение е около 80% от средните нива на заплащане, което е много демотивиращо за висококвалифицираните работници, които взимат малко повече от неквалифицираните такива“, допълни Атанасов.

 


 

Последни новини
Още от В развитие