В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Може ли Тръмп да прекрати НАФТА

Кейтлин Уебър, Bloomberg Intelligence, В развитие, 18.08.2017

Основният акцент от предоговарянето на НАФТА от страна на Мексико и Канада бе да има модернизация, но да не се променят основни точки, докато американският главен преговарящ Робърт Лайтхайзер звучеше като противник на досегашното споразумение - нарече го „провал“. Това съобщи Кейтлин Уебър от Bloomberg Intelligence в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Лайтхайзер цитира стотици хиляди загубени работни места и каза, че сегашната администрация няма да бъде удовлетворена от модернизация или малки промени, а трябва да бъдат направени големи такива“.

От думите ѝ става ясно, че следващите кръгове на преговори няма да протичат бързо и лесно.

Тя посочи, че Канада иска да включи клауза за ограничаване на способността на чужди страни да влияят на местни разпоредби за околната среда - намек за това, че САЩ се отказаха от Парижкото споразумение. А САЩ искат Мексико да увеличи минималната работна заплата и да се промени като цяло сегашното статукво.

„Тръмп няколко пъти спомена, че може да прекрати НАФТА, ако сметне, че САЩ не получават това, което им се дължи“.

Тя смята, че шанса това да се случи е малък.

„Мексико и Канада със сигурност ще са против, те биха предпочели да запазят сегашното статукво. Американското бизнес общество би било в опозиция. Като цяло ще има голям отпор и пазарът също ще реагира“.

Последни новини
Още от В развитие