В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Трябва ли да съдим по инфлацията накъде върви икономиката на САЩ

Радослав Пашов във В развитие, 18.08.2017

През последните години САЩ имат умерен икономически ръст, няма сериозни катаклизми в икономическото развитие и в момента Съединените щати са в добро икономическо състояние. Това каза икономистът Радослав Пашов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Много добри данни за заетостта и безработицата. Безработицата е на рекордно ниски нива в САЩ спрямо 10-годишен период назад, но по-важният индикатор е, че заетостта се повишава до рекордни нива. При тези два индикатора, за разлика от останалите макроикономически индикатори, имат различен времеви лак. Минал е доста сериозен период от време, през което са се натрупвали положителни икономически тенденции, които са факт".

Пазарът на труда е индикаторът, който показва дали една икономика се развива в правилната посока. Факт е, че те не са резултат от сериозна икономическа политика, която се провежда в момента. По-скоро това е резултат от едно успокояване на пазарите като цяло и от нормалната предприемаческа инициатива, която се запази с добри темпове, каза още гостът. 

Инфлацията е важен индикатор, който трябва да се следва. Въпросът е, че трябва да се гледа с позитивизъм, а не с негативизъм, подчерта събеседникът. "В момента инфлацията не може да ни даде индикация за положителна или за негативна тенденция, защото е резултативна величина на много икономически процеси".

Какъв е ръстът за традиционните, стари икономики, който може да се очаква и има ли шансове за двуцифрен растеж?

 

Последни новини
Още от В развитие