В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще има ли изненади на изборите в Германия

Венета Момчева, старши дипломат, В развитие, 17.08.2017

Предизборната обстановка в Германия е много спокойна, според някои дори скучна. Така коментира предстоящите избори в Германия старши дипломатът Венета Момчева в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Скучна е, защото социологическите проучвания сочат голяма разлика между консервативния блок на Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел, Християн-социалния съюз с лидер Хорст Зеехофер и Социалдемократическата партия с лидер Мартин Шулц. Това е разлика, която е повече от 20% и трудно може да бъде преодоляна“.

По думите ѝ последните анкети сочат около 40% за консервативния блок и 23% за социалдемократите.

Тя посочи, че разликата е още по-голяма, когато се сравнят резултатите на двамата претенденти – досегашния канцлер Меркел и претендента Мартин Шулц.

„В този смисъл нещата изглеждат като че ли предрешени, макар че оставащият по-малко от месец може да поднесе изненади, но те много трудно могат да преобърнат тази действително значителна разлика“.

Това, което може да повлияе на общественото мнение на германците, според Момчева са предизвикателства, свързани с международния тероризъм, терористични актове на Ислямска държава, бежанската и мигрантска вълна.

Тя допълни още, че на този етап се очертават две новини – една добра и една лоша.

Добрата новина според социологическите изследвания е, че либералите отново ще бъдат представени в Бундестага. Лошата новина е, че за първи път в историята на Федералната република се очертава една ксенофобска, популистка партия – т.нар. "Алтернатива за Германия" “.

 

 

Последни новини
Още от В развитие