В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Китай и Русия са против промяната на статуквото на Корейския полуостров

проф. Нако Стефанов, СУ, В развитие, 17.08.2017

Сагата със словесната атака между САЩ и Северна Корея продължи действително дълго, бяха намесени много страни, получиха се няколко линии на развитие, включително за това откъде са дошли двигателите за ракетите – дали са собствена разработка или са внесени от Украйна. Това коментира проф. Нако Стефанов от СУ в предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов.

„Несъмнено ще останат нерешени въпроси. Основният проблем е да се снижи тази словесна война, която можеше да доведе до търсене на военно решение. А това от своя страна щеше да доведе да гигантска хуманитарна катастрофа“.

По думите му Китай и Русия са против разпространението на ядрено оръжие и не биха искали да има случай, който те не биха могли да контролират. Но допълни, че и едната и другата страна са против промяната на статуквото на Корейския полуостров.

Стефанов посочи, че необходимостта от спада на напрежението вече е налице и че ще трябва да се върви в посока търсене на диалог.

„Досега имаше един такъв диалог – т.нар. 6-странен формат - КНДР, КНР, Русия, Южна Корея, САЩ и Япония. Да се надяваме, че в рамките на този 6-странен формат, ако все пак успее да се събере, ще се търси някакъв модус вивенди“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие