В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Базисът на преговорите Брюксел-Лондон – каква е сметката и кой я плаща

Андрей Новаков, евродепутат от Герб/ЕНП, В развитие, 16.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно ми е да разбера защо би трябвало в момента да се взима решение по искането на Великобритания да остане временно в европейския митнически съюз след излизането си от ЕС.

Това коментира в студиото на „В развитие“ с водещ Велко Каменов евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Новаков. Коментарът на Новаков идва в светлината на излезлите вчера (15 август) в медийното пространство новини, че Великобритания може да поиска да остане в митнически съюз с ЕС за известно време след окончателното си излизане от него, за да се избегне хаос по границите и да се запази възможно най-голяма свобода на търговията със стоки.

По думите на евродепутата около Brexit има много по-важни въпроси, които следва да бъдат решени – такива като съдбата на студентите на Острова, трудещите се и с бизнеса там, с достъпа до здравеопазване и т.н.

„Ситуацията след Brexit няма как да е като преди него, иначе това би обезсмислило членството в ЕС. Ако някой може да използва благата, произтичащи от това членство, без да е член, то ЕС се обезсмисля“, посочи гостът в студиото.

„Преди да стигнем до въпроса за митническия съюз, трябва да кажем каква е сметката кой ще я плати“, категоричен бе Новаков.

В продължението на разговора евродепутатът направи обстоен анализ на въпросителните около „развода“ между ЕС и Великобритания и предизвикателствата, пред които се изправя Европа в неговата светлина. 

Последни новини
Още от В развитие