В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Реформите в правосъдието заобикалят основния проблем – реформи в прокуратурата

Иван Брегов, Институт за пазарна икономика, В развитие, 15.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички мерки за реформи в съдебната система са с цел да бъде заобиколен големият проблем – нуждата от реформи в прокуратурата.

Това заяви във „В развитие“ с водещ Велко Каменов юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

По думите на госта в студиото приоритетите на кабинета в ресор „Правосъдие“ - 6 на брой, заложени в публикуваната наскоро управленска програма, почиват единствено на предизборната платформа на ГЕРБ, а коалиционните партньори на партията на Бойко Борисов не са оправдали очакванията към тях да предложат свое виждане за нужните реформи.

Отпаднала е обаче ключова точка от предизборната платформа на ГЕРБ – отчетността на главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и този на Върховния административен съд (ВАС) пред Народното събрание, коментира Брегов.

Като позитив юристът посочи заложените промени в сферата на детското правосъдие, което се предвижда да бъде извадено от тоталитатно-административната си обвивка, в която се намира сега.

В продължението на разговора направи обстойна дисекция на проблематиката, както и насочи фокус към проекта за антикорупционен закон. 

 


 

Последни новини
Още от В развитие