В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще изчезнат ли и в България хартиените документи в бюрокрацията

Стефан Христов във В развитие, 14.08.2017

Има развитие по отношение на административната реформа в България, особено през последните месеци. Това каза Стефан Христов, председател на фондация "Граждани срещу бюрокрацията" и създател на платформата pisar.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Държавата има достъп до определени документи и вместо да ги изисква по служебен път, ни кара да ги носим на ръка по институциите". 

Най-често срещаните проблеми са свързани с изискването за документ за актуално състояние, което по никакъв начин не може да доведе до някаква сигурност, защото е на хартия - търговският регистър показва само в този момент в този час, в тази минута, ти кого представляваш, има ли запор или не. Хартиените документи започват лека-полека да изчезват от нашето ежедневие, каза гостът. 

"Основният проблем е, че всичко се прави на парче. Всички регистри са отделно. А една държава, като Естония - всичко е в цялостна интегрирана платформа и изчислителният ресурс е на едно място. В България всяка институция има собствена информационна система, няма интеграция между отделните нива. Поддържа се от определена фирма и няма никаква възможност за интеграция". 

Ако още преди години бе направен един държавен клауд, нещата щяха да са както по-евтини, така и по-лесни за поддръжка, категоричен бе Христов. 

Има ли отпор от страна на администрацията? Каква е целта на Pisar.bg? Какви са корените на скритите банкови такси?

 

Последни новини
Още от В развитие