В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Културната ни политика функционира погрешно

Теодор Караколев, ЕКИП, В развитие, 11.08.2017

Моделът, стратегията и целият начин на функциониране на културната политика в България са сгрешени. Това коментира Теодор Караколев от Експертния клуб по икономика и политика /ЕКИП/ в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов.

„Увеличаването на средствата за една такава неработеща структура е неправилно. Тя първо трябва първо да промени начина си на работа и след това да получи финансиране, а не да получава финансиране с надежда, че нещо ще се промени“.

Караколев отбеляза, че набелязаните цели в управленската програма в сектор „Култура“ са много общи.

„Липсва им каквато и да е конкретика, каквито и да е точни и ясни ангажименти, свързани с някакви ясно набелязани проблеми“, посочи той.

По думите му културните институции се финансират зависимо и имат труден достъп до алтернативно финансиране.

В тази връзка Караколев вмъкна проблема, свързан със Закона за меценатството.

„В момента този закон е абсолютно недействащ, нефункционален и слабо написан. Той не стимулира по никакъв начин финансиране от бизнеса към културата“.

Той допълни, че промените в Закона за меценатството са записани като мярка в програмата на правителството, но отново няма конкретика.

Кои са останалите проблеми, пред които е изправен културният сектор? Защо е важно да се оформя и образова публика още от ранна възраст?

 

Последни новини
Още от В развитие