В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Залогът Фамагуста в Кипърската криза

Бранислава Бобанац във В развитие, 10.08.2017

Фамагуста е една от най-болезнените и трагични страници в тази кипърска трагедия, която продължава вече 43 години. Винаги е била разменна монета в преговорите, които се водят от самото начало, от 70-те години. Това каза журналистът Бранислава Бобанац в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Фамагуста е най-големия град в окупираните територии. Той е бил един от най-големите градове в целия Кипър преди 1974 година.  Генерирал е 75% от туризма на острова. 75-80% от търговията е минавала през пристанището му. Фамагуста е бил един сериозен социален, икономически и културен център. Другото е, че това е единствената кипърско-гръцка територия, която е окупирана и се държи като военна зона".

Тази година към спомена за Фамагуста се добавиха и нови идеи и сценарии от Турция за промяна на статута на Вароша, което създаде политическо напрежение. Вароша е кварталът на Фамагуста, населяван от кипърски гърци, които днес, вече над 40 години, са изселници-бежанци, обясни Бобанац. "Около 40 000 души, негово население на пуска рейона след турската окупация".

Целта, районът да се върне на кипърските гърци, на кипърската гръцка администрация, след т.нар. териториални корекции, е поставена на карта след като, макар и неофициално, се заговори за вариант, при който Турция се съгласява да върне Вароша, но под кипърска турска администрация.

Развитието на Фамагуста е невъзможно при тези условия, подчерта събеседничката. " В момента цивилни имат достъп до по-малко от 2 км. от някогашната Кипърска ривиера, която е около 16 км. Градът не може да използва предимствата си. Той е не само емоционално, но и чисто икономически значимо място".

"Възстановяването на Фамагуста, отварянето на пристанището, развитието на икономическия му и туристически потенциал могат да привлекат от 5 до 15 млрд. инвестиции, а Международната банка за възстановяване и развитие също потвърди, че е готова да инвестира и в окупираните територии, но след постигане на политическо споразумение".

 

Последни новини
Още от В развитие