В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЦИЕ и възможностите за мащабиране на бизнес проекти

Момчил Василев във В развитие, 10.08.2017

Конференцията, която организираме на 23 октомври, съвместно с Глобалната организация на Endeavor, има за цел да постави на предприемаческата карта на света не само България, но и целия регион. Това каза Момчил Василев, изпълнителен директор на Еndeavor BG, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Като място за правене на инвестиции регионът отдавна привлича такива, но е съществено непознат като място, от където се раждат интересни, перспективни проекти. Те имат потенциала за глобален ефект, независимо от ограниченията на географията и на историята която имаме в региона".  

"Нещо, което е много интересно за нашия регион, което едновременно се явява и минус, и огромен плюс за предприемачите, е географската разпокъсаност и донякъде историческата обремененост на предприемаческата общност. Това поражда факта, че предприемачите от ден първи се борят със сериозни предизвикателства. За да постигнат някакъв мащаб, трябва да преминат поне в няколко държави. Сблъскват се с няколко култури, с няколко законодателства. Това ги прави доста по-способни да оживеят, защото смъртността в началния етап е много по-голяма. Но това им дава и увереността да мащабират и да навлизат на нови пазари". 

България е интересно място, защото наблюдаваме смяна на поколенията в предприемаческата култура, каза гостът. "Докато преди време предприемачите главно са търсили просто начин за препитание, то сега виждаме хора, които са получили образование, имали са успешна кариера и са направили своя избор - да станат предприемачи. Това дава друга енергия и заряд на тази общност".

Друг интересен феномен е, че вече наблюдаваме известно рециклиране и влагане на част от капиталите от успешни предприемачески проекти в нови проекти, за да се подкрепят нови предприемачи, каза още Василев. "Това създава вълнообразен ефект и залага развитието на предприемачеството".

Кои са факторите, които подкрепят предприемачеството в България?

 

 

Последни новини
Още от В развитие