В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Централните банки - генезисът на балонизирането на икономиката

Методи Цанов, икономист, В развитие, 10.08.2017

Централните банки изиграха голяма роля в идването на кризата от 2008. Има много теории относно това, дали регулаторите са в основата на рецесията, една от тях твърди, че централните банки чрез активната си монетарна политика доведоха до балона, който в последствие се спука.

Това каза във „В развитие“ с водещ Велко Каменов икономистът от „Инфограф“ Методи Цанов.

„Основният механизъм, чрез който банките се опитват да предотвратят спукването на балона е чрез политиките на определяне на лихвените проценти. След интернет балона, който се разви около 2000-та година, централните банки трябваше да създадат един паричен стимул, за да направят рестарт на икономиката“, припомни той.

„Това, което стана, по-специално в САЩ, бе, че лихвените проценти бяха намалени драстично, като това, заедно с други политики от страна на федералното правителство, в последствие доведе до надуването на балона в недвижимите имоти, чието спукване предизвика глобалната рецесия. Това е пример как централните банки могат да създадат проблеми чрез своята активна политика“, посочи Цанов.

Движат ли се централните банки в омагьосания кръг на аналогични грешни политики, които неизменно биха довели отново до рецесия?

Колко ще продължи текущият тренд на растеж преди балонът да достигне точката на пукане?

 

Последни новини
Още от В развитие