В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пропастта между богатите и бедните общини продължава да расте

Доц. Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, В развитие, 10.08.2017

Има основание за известен позитивизъм заради данните за намаляващия брой на общините с просрочени задължения. На практика от 2008 просрочените задължения се движат в тесния диапазон между 170 и 200 млн. лева. А сега за първи път отчитаме понижение до толкова ниски стойности.

Това коментира ученият от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките доц. Григор Сарийски. Предаването е „В развитие“, а водещият – Велко Каменов. Следва да споменем, че по-рано през седмицата данни на финансовото ведомство показаха, че около 50% от българските общини нямат просрочени задължения, а останалите имат такива на стойност от 160,3 млн. лева.

„Големият проблем обаче е, че на фона на това което виждаме – подобряване на финансовото състояние на определени общини, тези, които са затънали в дългове, продължават да затъват“, посочи гостът в студиото.

„Можем да разделим общините на две категории – големите бизнес центрове като София, Пловдив, Варна и Бургас, тези, които се изхранват от курортно дело и туризъм, и онези от общини, които все повече затъват в ямата на просрочените задължения. Например в такива като Неделино и Белово дълговете са от порядъка на два пъти годишните приходи“, каза още доц. Сарийски.

 


 

Последни новини
Още от В развитие