В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нужно е оптимизиране на българските общини

Найден Зеленогорски, председател на АБГР, В развитие, 08.08.2017

До голяма степен би трябвало да се помисли за оптимизиране на общините. Известното им намаляване вероятно би било полезно за хората, които живеят в тях. Това заяви председателят на Асоциацията на българските градове и региони /АБГР/ Найден Зеленогорски в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Във връзка с спада на просрочените задължения на общините, Зеленогорски коментира, че това вероятно се дължи на промените в закона, налагащи по-строга финансова дисциплина и на изяснената процедура по финансово оздравяване на общините. Според него това може да се дължи също и на подобрена икономическа среда и повишени данъци.

„Може би има около 20-30 общини, които нямат никакъв потенциал да се справят нито с добро обслужване на гражданите, нито с управление на европейски проекти, нито с развиване на икономическа дейност“, допълни той.

По думите му има общини, които са натрупвали задължения в продължение на 5-10 години, дори повече. Затова той посочи, че няма как един кмет или един общински съвет с магическа пръчка за 2-3 години да изчисти задълженията.

"Но така или иначе колкото по-ясен е контролът, колкото по-детайлно си свършват работата Сметаната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и Министерството на финансите и колкото по-добре общинските съвети контролират създаването и разходването на бюджета по места, толкова по-добре биха се справяли българските общини". 

 

Последни новини
Още от В развитие