В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дигиталният подпис на българската бира е гаранция за качество

Доц. Силвия Милева, Институт по криобиология и хранителни технологии и д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните, В развитие, 07.08.2017

Методът с ядрено-магнитен резонанс/ЯМР/ дава възможност да се изследват много компоненти, много малки молекули, които по друг начин няма как да бъдат изследвани. Това ще даде по-ясна представа какво в крайна сметка има в пивото. Това каза заместник-директорът на Института по криобиология и хранителни технологии доц. Силвия Милева в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. Доц. Милева заедно с другия гост в студиото - управителя на Центъра по биология на храните Сергей Иванов представи иновативната идея за създаване на дигитален подпис на българските бири.

„Досега ние знаем, че има поне 400 важни съставки, които оформят вкуса, аромата и хранителната стойност. Но малките молекули в пивото, които са продукт от метаболизма на дрождите или от суровините - ечемика, пшеницата, хмела - няма как да ги изследваме, а те имат важно значение за характеристиката на даден продукт, на дадена марка“, посочи доц. Милева.

По думите ѝ именно затова екипът се е насочил към това изследване – за да може по-дълбоко да опознае българското пиво.

„Анализите с ЯМР са по-евтини и дават за кратко време по-голям обем от информация, което ще улесни най-вече производителите – да контролират качеството на напитките, да могат да видят дали има изменения в отделните партиди пиво, тоест дали те се отклоняват от стандартите“, обясни от своя страна  д-р Иванов.

Според него от това биха спечелили и производителите, и потребителите, защото е в интерес на потребителя да се поддържа доброто качество на всяка храна. 

 

Последни новини
Още от В развитие