В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Връщането на България в балканската политика трябва да се приветства

Димитър Гърдев, международен анализатор, В развитие, 01.08.2017

Договорът за добросъседство между Македония и България беше поставен на масата още през 1999 и беше подписан в горе-долу същия вид, който беше договорен между тогавашните премиери на двете държави. Това означава, че България е била готова още тогава. Това коментира международният анализатор и бивш дипломат Димитър Гърдев в ефира на предаването на „В развитие“ с водещ Делян Петришки по повод днешното подписване на Договора за добросъседство между двете страни. 

По думите му причината за забавянето е самоограничителната политика на Македония, а причината договорът да бъде подписан е прагматизмът на новото правителство и новия премиер.

„Поради тази причина това е един изключителен пробив на новото македонско правителство. Този договор отваря вратата за едно истинско сътрудничество между тези две братски държави“.

Бившият дипломат посочи, че след присъединяването си към ЕС, България е изостанала малко от балканските си инициативи и е оставила политиката в този регион на решенията на Брюксел.

Той смята, че през последната година това вече се е променило и България е разбрала, че трябва да води активна балканска политика.

Гърдев добави още, че в момента имаме уникална възможност да формираме собствена балканска политика.

„Инициативите, които предприема България в момента трябва да бъдат приветствани, това е пътят“. 

 

Последни новини
Още от В развитие