В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Във Венецуела ще се пролее много кръв

Момчил Инджов във В развитие, 01.08.2017

Момчил Инджов, международен редактор, Club Z. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Момчил Инджов, международен редактор, Club Z. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надявам се да не съм прав, но във Венецуела ще се пролее много кръв. Това каза Момчил Инджов, международен редактор, Club Z, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Мадуро заяви открито, че това, което не може да направи с избори ще направи с оръжие". 

"Венецуела е в условия на диктатура още от времето на предшественика и вдъхновителя на Николас Мадуро - Уго Чавес. Тогава бе взето решение президентът да управлява с декрети, с извънредни правомощия, припомни събеседникът. Така страната от обикновена президентска република се превърна в република, където всичко става по волята на Уго Чавес, а днес по волята на Николас Мадуро". 

Малко преди парламентарните избори (2015) бе обявено, че ще бъде създаден Общински парламент, който да е успореден на избрания, каза Инджов. "Въпреки че опозицията спечели и то убедително, не можа да събере необходимото конституционно мнозинство, защото Върховният съд го лиши точно от четири места. Обяви изборът на четирима депутата за невалидни. Това съвсем не е случайно, защото съдилищата във Венецуела са изцяло подчинени на режима".

"До общински парламент така и не се стигна, но се реши да се избере Учредително събрание, което да бъде някакъв супер-парламент, който да разпусне сегашния и да пренапише конституцията. Ако заработи този парламент, той има възможността да отложи президентските избори с две години, а те са насрочени за догодина. Това е една от главните цели, защото ако Мадуро загуби президентството - край. А проучванията сочат точно това", каза гостът.

"Много се спекулира с народа и с бедните му слоеве. Във Венецуела има много бедни, но това е още от времето на Уго Чавес. Има професия "безработен". Това са хора, които живеят от помощи дълги години и държавата стои зад тези хора. Строи им къщи. Какво е качеството им е отделен въпрос. Сред тези хора, обаче има един слой - "маландрос" - една младежка лумпениада, която наподобява футболните агитки. Голяма част от тях са престъпници - обират туристи,нападат опозиционери. Това са революционните гвардейци на режима".

Последни новини
Още от В развитие