В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Консенсус и приемственост са нужни за успешно електронно здравеопазване

Д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър, В развитие, 31.07.2017

Не става въпрос за липса на експертност и политическа воля, а по-скоро за приемственост и кратки срокове. Така коментира провала на електронното здравеопазване бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му електронното здравеопазване е нещо, което трябва да е обект на няколко правителства и независимо кой идва на власт, посоката трябва да е една.

„За съжаление ние нямаме такава посока, нямаме простичка и ясна пътна карта. Нямаме ясна концепция кое как трябва да се случи“, посочи д-р Константинов.

„Ако здравният министър има много сериозна подкрепа и това наистина му е приоритет, мисля ,че прототипа на една такава система може да заработи в рамките на две години. В рамките на един мандат да има електронно направление, електронна рецепта и след това различни неща да се доизглаждат и да получават по-широко развитие“

Бившият здравен министър каза още, че е нужно да се търсят консенсуси на значими равнища – как да се развива здравеопазването за в бъдеще, дали да има една каса или множество каси, как да бъде организирана болничната помощ, дали да има селективно договаряне в болниците и т.н.

 

Последни новини
Още от В развитие