В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как санкциите в САЩ ще засегнат енергийния сектор в Европа

Коментар на Филип Хладек, Bloomberg Intelligence, във В развитие, 21.07.2017

САЩ винаги е искал да ограничи зависимостта на Европа от руската енергия, но това желание сега става по-ясно и по-тежко. Въпреки, че САЩ има големи възможности да изнася газ, смятам че не би могъл да се превърне в голям доставчик за европейския пазар заради цената, която се утежнява от транспорта. Ако Русия бъде напълно отдалечена като енергиен доставчик, то трябва да се търсят по-скоро възможностите, които предоставя Каспийския регион - Азербайджан и Тюркменистан, или пък Иран и Северна Африка. Това каза Филип Хладек от Bloomberg Intelligence, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Заради цената САЩ ще бъде най-вече малък доставчик".

Големите европейски енергийни компании все още не са направили коментар на проблема със санкциите на САЩ спрямо Русия и влиянието им върху европейската енергийна система, но се очаква те първоначално ще формулират това явление и тепърва да преценяват какви ще са реалните импликации, каза още гостът. "На енергийните компании им е трудно да се изказват по темата, защото енергийният пазар е по-важен от отношенията със САЩ".

"За Брюксел проблемите, свързани със Северен поток, са по-скоро по отношение на Швеция и Дания, които трябва да дадат разрешение за продължаването на проекта. Тук става дума за екологичното влияние върху околната среда. По отношение на САЩ това ще е възможност за ЕС да е малко по-независим от американската гледна точка и парадигма и да има по-независима позиция по някои от проблемите на енерийната зависимост". 

Проблемът със санкциите може да забави енергийните проекти на Европа, но няма да ги отмени, защото в тях вече са вложени много средства, категоричен бе коментаторът. 

Последни новини
Още от В развитие