В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Независимо дали наложи или не вето върху антируските санкции, Тръмп ще има проблеми

Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, В развитие, 28.07.2017

След като законопроектът за разширяване на санкциите срещу Русия мине през Сената, окончателното решение дали да наложи вето или не е в ръцете на президента Доналд Тръмп. Ако наложи вето, той ще бъде подложен на сериозни вътрешно политически атаки, а ако не наложи, то това ще доведе до още по-сериозно обтягане на отношенията с Русия и срив в отношенията с Европейския съюз.

Това коментира директорът на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Предаването е „В развитие“, водещият – Делян Петришки.

„В решението за въвеждане на нови санкции срещу Русия има три измерения – първото е бизнес измерението, свързано с доставките на газ за Европа, второто касае отношенията между САЩ и ЕС, а третото, което е водещо, касае вътрешнополитическата конфронтация в самите Съединени щати срещу Тръмп“, обобщи Кючуков.

„В случая става въпрос за чисто икономически интереси на американски компании за доставка на втечнен шистов газ в Европа. Проблемът е, че към момента цената му далеч не е конкурентна на руския газ“, допълни той.

„Не бих говорил за криза между САЩ и ЕС, става дума за постепенно натрупване на напрежение, процес, който се засили след избора на Тръмп. Санкциите, които бяха налагани досега срещу Русия, бяха съгласувани с Брюксел. Сега САЩ пристъпиха едностранно към новите санкции, като това има пряко измерение не само срещу Москва, а и срещи ЕС, срещу големи европейски компании, които ще бъдат засегнати от санкциите, най-вече тези около проекта „Северен поток 2“, посочи гостът в студиото.

 

Последни новини
Още от В развитие