В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Парите за здраве не са разходи, а инвестиция в икономиката

Д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българският лекарски съюз, В развитие, 27.07.2017

Наложително е увеличение на парите, които държавата отделя за здраве, за да се спре порочната практика Здравната каса всяка година да се прави бюджети с планиран дефицит, които да възпрепятстват изплащането на средствата за здраве. Крайно време е вече да изчистим всички задължения и да започнем начисто.

Това заяви във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

„Населението в България застарява. Да, то живее повече, но и боледува повече. За да могат хората да живеят повече и да поддържат добро здраве, трябва обемът на медицинската помощ да се предвиди и да стане по-голям“, каза още тя.

Откъде да дойдат тези пари? По думите на зам.-председателя на БЛС средствата могат спокойно да бъдат осигурени от очакваните увеличения на приходите на държавата от данъци, свързани с повишаването на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове.

От Българския лекарски съюз ще излязат с окончателен вариант на проектобюджет, който ще внесат в НЗОК до края на седмицата.

„Разходите за здраве не са разходи, те са инвестиция в икономиката, определяща директния ръст на БВП“, категорична е Павлова.

 

Последни новини
Още от В развитие