В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Накъде води фискалната политика на САЩ

Михаела Ранчинска във В развитие, 27.07.2017


Фед започва свиването на баланса си през септември или тогава ще обяви кога ще стартират мерките. Все още няма яснота. Фед излезе с едно не много ясно обяснение вчера, но бе безспорно очакван ход от страна на инвестициите. Това каза Михаела Ранчинска, SIS Investment Intermediary, във В развитие на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "По-неочакваното бе изявлението за инфлацията, която все още остава под целта на Фед. Този по-мек тон на централните банкери веднага намери отражение в доходността по американските ДЦК, в курса на долара". 

"Тепърва предстои да видим как Фед ще изпълни амбициозната си програма - да намали баланса си. Според някои анализатори ще бъде до $2 трлн., а според други Американската централна банка ще се опита да върне баланса си до предкризисни нива, което е около $800 млрд. Не вярвам това да се случи, но говорим за период над 10 години. Анализаторите гледат доста напред. Има очаквания, че на даден етап Фед ще натисне паузата заради идващата рецесия". 

Най-големият страх на инвеститорите е, че банките могат да се объркат - че ще затегнат прекалено много политиката си или че ще я разхлабят неподходящо, каза събеседничката. "В Европа страховате са, че скоро могат да свършат амунициите на централната банка, ако инфлацията не се ускори".  

Какво значи, че проблемите в Китай са се успокоили и продължават ли да съществуват под повърхността? Кой ще бъде факторът, който ще дърпа американската икономика, за да има устойчиви резултати в бъдеще?

Последни новини
Още от В развитие