В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Краят на евтиния паричен ресурс се вижда

Генади Гешев във В развитие, 27.07.2017

Изненадата, която видяхме вчера с коментара относно притесненията за ниската инфлация, не е никак малка промяна в езика. Дори при такава промяна пазарът не реагира бурно и драматично. Това каза Генади Гешев, ръководител Международни финансови пазари в "Елана Трейдинг", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Федералният резерв е може би единствената от големите централни банки, която в последните години се опитва да проведе доста прозрачна политика и се старае да подготвя инвеститорите месеци преди да вземе някакво решение. Това се вижда и от реакцията на пазарите веднага след всяко едно заседание. Няма хаос, няма шум в системата и няма нужда председателят на Фед Джанет Йелън да обяснява, както правят Марио Драги или Марк Карни, че пазарът не е разтълкувал правилно решението. Това е едно от големите преимущества на Фед пред другите централни банки".

Започва една глобална промяна в политиката на централните банки. До момента те държаха лихвите на изключително ниски нива, но този цикъл вече е към края си. Както Фед първи започна политика на вдигане на лихвите, така и сега започва цикъла на нормализиране на лихвите, защото лихви, близки до нулата, не са реални, каза събеседникът.

"В бъдеще тези високи лихви ще доведат до поскъпване на долара. Икономическият фундамент го показва. Рано или късно колелото ще се завърти. От есента можем да очакваме покачване на долара".

Има огромно количество пари на пазара. Притеснителното е, че няма инфлация, но рано или късно тя ще дойде, каза гостът. "Краят на евтиния паричен ресурс се вижда и предстои цикъл на свиване на кредитирането и поскъпване на парите", допълни той.

Последни новини
Още от В развитие