В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще съхранява ли Великобритания радиоактивни отпадъци след Брекзит

доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания към БАН, В развитие, 26.07.2017

Няма как Великобритания да върне вече депонирани отпадъци на нейна територия към други държави. Това коментира доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания към БАН в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов във връзка с ролята на Великобритания като хранилище за радиоактивни отпадъци и въпросите около Брекзит.

По думите му е въпрос на спогодба между държавите как да се съхраняват отпадъците. Тоест ЕС като цяло не взаимодейства с Великобритания, а всяка държава поотделно.

Той също добави, че това е въпрос на регулация, която зависи от Международната атомна централа, а не от Брекзит.

Тонев информира, че високотехнологично решение за съхранение на отпадъци е трансмутацията – процес, при който радиоактивни материали се облъчват с нов, вследствие на което се получават други вещества, които имат къс период на полуразпад.

„Такива решения очакват Европа и света за в бъдеще, за да може да решим един от основните проблеми на ядрената енергетика – къде да се съхраняват отпадъците“, посочи той.

Като друго решение Тонев посочи рециклирането.

„То повишава ефективността и намалява производството на нови радиоактивни материали от типа на ядреното гориво“, обясни доцентът.

 

Последни новини
Още от В развитие