В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Мотивите и последствията от евентуалното затягане на санкционния режим срещу Русия

Галина Александрова, журналист и международен анализатор, В развитие, 26.07.2017

Има основания в констатациите, че новите санкции срещу Русия от страна на САЩ, които бяха приети от долната камара на американския Конгрес, имат повече икономическо основание, отколкото политическо такова. Анализаторите предвиждат увеличаване в потреблението на природен газ в Европа поради факта, че много от термичните централи ще престанат да функционират, затова е много важно кой какъв дял ще заеме в бъдещите доставки.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Велко Каменов журналистът и международен анализатор Галина Александрова.

По думите на журналиста подобни санкции биха засегнали и България, тъй като ключови проекти като газовия хъб „Балкан“ и тръбата за транзит на газ от предстоящия да бъде реализиран „Турски поток“, която страната ни има желание да изгради, не биха могли да съществуват без наличието на руски газ.

Има опция Европейската комисия да наложи контрасанкции срещу САЩ като ограничи възможностите на американските компании да получават финансиране от европейски банки, но това е малко вероятно да се случи, смята Александрова.

По думите й за Европа е важно да получава газ от много източници, в това число и от Русия, която често поради геополитическите интереси предлага изгодна цена на „синьото гориво“.

Според Александрова към момента американските газови доставчици много трудно биха се конкурирали с руските такива поради високите транспортни разходи за доставка на американския втечнен шистов газ на Стария континент.

 


 


 

Последни новини
Още от В развитие