В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕК не може да излезе със силна позиция срещу новите санкции по оста САЩ-Русия

Виктор Аврамов, енергиен експерт, НБУ, В развитие, 26.07.2017

Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Основният ефект от готвените нови американски санкции срещу Руската федерация ще бъде върху степента на риск от правенето на бизнес с руските енергийни компании. След тези санкции, които са продължение на предишните и са далеч по-рестриктивни увеличават този риск, като това неминуемо ще се отрази върху големите европейски енергийни проекти.

Това каза във „В развитие“ с Велко Каменов енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов.

„Този законопроект предвижда санкциите срещу компаниите, участващи на проекти на руска територия, стават задължителни. Една от компаниите, които най-вероятно ще се откаже от работа на руска територия, ще бъде British Petroleum, която участва в проекта за разширението на „Сахалин 2“ и в поддръжката на газопреносната мрежа в Русия“, добави Аврамов.

По думите на експерта проект като „Северен поток 2“ в никакъв случай не увеличава сигурността на газовите доставки за Европа, а по-скоро увеличават сигурността за Русия.

„Това е една от причините ЕС да бъде разделен. И тъй като той е разделен, не смятам, че е възможно евентуална позиция на Европейската комисия (против антируските санкции от страна на САЩ – бел.ред.) да бъде достатъчно силна, за да има реципрочни мерки срещу този законопроект“, посочи преподавателят в НБУ.

Може ли американският втечнен шистов газ да бъде конкурентоспособен на пазарите на Стария континент?

 

Последни новини
Още от В развитие