В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои страни влияят успешно с мека сила

проф. Антоний Тодоров, политолог, В развитие, 25.07.2017

Макрон демонстрира силна проевропейска позиция, не просто сговорчивост, а желание да работи тясно с Германия. Както и желание да играе активна роля в конфликтите, в които е намесена Франция, много повече дипломатическа, отколкото военна. Това коментира политологът проф. Антоний Тодоров от Нов български университет в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов. Темата на разговора бе обновената класация на компания „Портланд комюникейшънс“ за т.нар. „мека сила“ в контекста на държавите – как те могат да влияят, без да използват армии и санкции.

„Франция може да успешно да играе роля на мека сила, ако не срещне някакво противодействие или съперничество“, посочи политологът.

По думите му немалко са изявленията на Тръмп, които бяха разчетени като проява на желание САЩ да продължат да използват сила.

„Той зае доста твърди позиции в някои конфликти, където мнозина по-скоро го съветваха да не го прави. Може би това е причината за относителното спадане на САЩ от първа в трета позиция.“, допълни той.

Що се отнася до Китай, Тодоров посочи, че китайската експанзия се осъществява не с оръжие, а с търговия, с присъствие и с китайски общности, които се интегрират много лесно и бързо навсякъде по света.

 

  

Последни новини
Още от В развитие