В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кой ще грабне приза Финансова столица на Европа

Доц. д-р Ангел Марчев във В развитие, 24.07.2017

От гледна точка на банковия пазар няма голямо значение дали Brexit ще бъде мек или твърд. Това каза доц. д-р Ангел Марчев, инвестиционен консултант, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. От гледна точка на бизнесклимата и на трудовия пазар има. 

"Всички банки, дори само от гледна точка на диверсификация на банковия риск, а и за да не изгубят клиенти ще пренасочат част от операциите си към други центрове. Такива центрове се оформят няколко. За сега победителят е Франкфурт. Говори се за Дъблин и още няколко града - Люксембург, който донякъде има банкова традиция, Амстердам, донякъде и Мадрид, и Париж. Но всички те в сравнение с концентрираните капитали и ресурси бледнеят".

Заради много други фактори, обаче, Лондон ще продължава да има значение на финансов център, подчерта гостът. "Основното традиционно предимство на Лондон, като финансов център, е законодателството, което е по-либерално и от векове насам пази интересите на капитала и възможно с най-малко регулации работи за разлика от германското право, което до голяма степен е повлияло и върху регулациите на ЕЦБ и като цяло на Европейския съюз".

Това, за което в момента се водят основните разговори е за регулациите върху различните видове деривативни инструменти. Те ще са най-трудни за прехвърляне заради законодателството в Лондон. Всички останали операции от класически тип, всички инвестиционни операции, всички разплащания са така или иначе силно регулирани, където и да са и спокойно могат да бъдат преместени, обясни събеседникът. 

Какво означава фактът, че Лондон ще загуби 10 000 работни места във финансовия сектор? 

Последни новини
Още от В развитие