В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В България плащаме повече, но получаваме по-малко

Веселина Василева, Investor.bg, В развитие, 21.07.2017

Веселина Василева, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселина Василева, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) в периода 2011-2015 ефикасността на публичните разходи в България остава под средните нива в ЕС, като при разходите за полиция и съдебна система разликите са значителни. Това посочи Веселина Василева от Investor.bg в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите ѝ бюджетът на полицията и съдебната власт по традиция предизвикват сериозна обществена критика по отношение на работата си. Затова ИПИ насочва фокуса именно към тези два сектора.

„Докато разходите за полиция в България са с около 30% по-високи в сравнение с ЕС, то качеството на предоставяните услуги се оценява с около 25% по-ниско. С други думи, данъкоплатците в България получават полицейски услуги с по-ниско качество на по-висока от средната за ЕС цена“.

Василева информира, че въпреки ежегодното увеличение на бюджета на съдебната власт, включително допълнително отпусканите средства в рамките на текущата година, трудно може да се каже, че резултатите се подобряват.

„И докато качеството на тези услуги се влошава, средногодишните разходи в системата остават необяснимо високи и се увеличават от 0,6% от БВП в периода 2011-2013 на 0,7% от БВП в периода 2014-2015“.

Тя допълни, че средно в ЕС се наблюдава точно обратното движение.

 

Последни новини
Още от В развитие