В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Утопия ли е разводът в срок между Великобритания и ЕС

Юлиана Николова във В развитие, 21.07.2017

Утопия е да се смята, че за тези 20 кръга на преговори могат да бъдат решени многобройните проблеми. Няма лесно да се уреди разводът между Великобритания и Европейския съюз след повече от 45 години брак. Това каза Юлиана Николова, директор на портал "Европа", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"В дневния ред на първия съществен тур на преговорите се коментираше финансовото споразумение. Но Великобритания, вместо да предложи своя методика, по-скоро изпитваше европейските преговарящи върху методиката, която те предлагат за изчисляване на финансовата страна на развода".

Никакъв прогрес не е направен, а това е ключовата точка, която ще се разглежда на Европейски съвет през октомври, припомни събеседничката. "Очакваше се, ако там се постигне напредък, може би през януари, като компромис към Великобритания, да се стартират преговори за търговската част. Но се получава абсолютно затворен кръг. Защото Тереза Мей не може да приеме, каквото и да било финансово споразумение за плащания към Брюксел, преди да предложи на гражданите си някаква рамка за търговска перспектива".

"Не само няма сближаване на позициите между Великобритания и Европейския съюз, но и вместо да се търси такова сближаване, британската делегация е повдигнала други въпроси, които да бъдат обсъждани, каза Николова.  

Последни новини
Още от В развитие