В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Най-големият гейминг турнир в света е с награден фонд 23 млн. долара

Димитър Александров, организатор на Game Evolution, във В развитие, 20.07.2017

Електронните спортове още преди над 5 години настигна и мина Холивуд като приходи. Очаква се до няколко години да надмине и футбола.  Това каза Димитър Александров, организатор на Game Evolution, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "В зората на турнирите по електронни спортове, преди 15 години, се започна с много малки суми, но само след около пет години се заговори за награди за първо място от 20 000 долара и ставаха все по-големи". 

"В момента най-големият турнир в света, като награден фонд, миналата година имаше награден фонд от 23 млн. долара. За 15 години минахме от 100 лева и компютърни мишки, като награден фонд, на 1 млн. долара награда за играч".

Гейминг индустрията се разделя на различни сегменти. От една страна стои геймингът, който е за забавление вкъщи без да играе професионално, обясни гостът. "Това е една огромна индустрия. След това има електронни спортове, което е т.нар. черешка на тортата на гейминга - играе се професионално по подобие на Шампионската лига".

По думите на Александров геймърът вече далеч не е това, което хората си представят. Той трябва да бъде "дори по-добре трениран от футболистите". "Това е много тежка професия. Изисква ежедневни тежки тренировки. Конкуренцията е по-голяма, отколкото почти във всяка друга област". 

В България досега големите инвеститори страняха от гейминг индустрията заради лошата слава от миналото свързана с наличие на насилие в игрите, но в момента вече се разчупват нещата, каза още Александров. "За пръв път миналата година се видя, че има интерес от страна на големи компании. В България награден фонд от около 25 хил. лв. се води за нещо грандиозно". 

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие